• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Майстер-клас: виготовлення будиночка для птахів за допомогою ланцюгової пили

скворечник

Чудово, коли за вікном чути ніжне щебетання пташок і ти можеш спостерігати за їх метушнею навколо потомства. Та й практична користь теж очевидна - пернаті старанно винищують комах. Тому їх сусідство однозначно корисне. Але щоб по весні воно завжди відбувалося, потрібно подбати про будиночок для них заздалегідь. Звичайно, найлегше його купити. Прості годівниці в сезон продаються навіть вздовж узбіч підмосковних трас. Деякі фірми пропонують дизайнерські моделі – «top».

На виставці Gafa+Spoga 2010 року у Кельні ми бачили окремий (причому немаленький) стенд фірми, яка спеціалізується на оригінальних будиночках для птахів. Але, погодьтеся, цікавіше змайструвати його самому. А ще краще - разом з дітьми. Інтернет і журнали пропонують в основному традиційний варіант - за допомогою лобзика або ножівки. Але ж шпаківню можна зробити і ланцюговою пилою Як? Про це нам розповіли в компанії Stihl.

Підготовчий етап. Для роботи потрібні:

  • ланцюгова пила (краще знайти модель з малою віддачею, наприклад, Stihl MS 180C з ланцюгом Picco Micro Mini);
  • козли для розпилювання колод;
  • інструмент з оснащенням для висвердлювання отворів великого діаметра, молоток і цвяхи (70-80 мм);
  • лінійка;
  • кругляк (НЕ хвойних порід - це важливо!) діаметром приблизно 20 см.

скворечник

скворечник

Етап 1. Міцно зафіксуйте кругляк на козлі і видаліть з нього серцевину: спочатку вріжте зліва і справа паралельно на глибину приблизно 20 см, потім поверніть кругляк на 90° і повторіть дії. Увага! При такій техніці виконання різки є підвищена небезпека віддачі (зворотного удару). Обов'язково дотримуйтеся вказівок з техніки безпеки, які є в керівництві по експлуатації, і використовуйте тільки ту пилу, з якою ви «знайомі», тобто маєте хороші навички роботи.

скворечник

Етап 2. Відокремте корпус і дно від залишків кругляка. Для цього виконуйте розпилювання під кутом для нахилу даху. Потім відокремте диск деревини товщиною приблизно 3 см за допомогою вертикального прямого різу. Він призначений для дна.

скворечник

Етап 3. Виріжте дошку для даху за допомогою двох поздовжніх різів із залишку кругляка. Врахуйте, що дах повинен бути довшим (приблизно на 30 см), ніж сам діаметр корпусу, щоб в «процесі експлуатації» шпаківні дощ не потрапляв в отвір для вильоту птахів.

скворечник

Етап 4.Просвердліть отвір для вильоту. Діаметр для шпака - близько 45 мм. До речі, той же будиночок підійде і для інших птахів, тільки отвір потрібен інше: для лазорівки рекомендується 28 мм, для великої синиці - 32 мм, для трясогузки - 40 мм.

скворечник

Етап 5. Прибийте цвяхами дно до корпусу.

скворечник

Етап 6. Закріпіть дах - і будиночок готовий!

Етап 7. Якщо вам хочеться, можете прикрасити шпаківню. Тут все обмежується тільки вашою фантазією. Але не перестарайтеся! Пофарбувати можна сірою або червоною водоемульсійною фарбою (майте на увазі, що зелений колір птахи не шанують). Не рекомендується використовувати морилки, нітрофарби, лаки і просочення. Друзі садівника потребують екологічно чистих апартаментів!

скворечник

Етап 8. Потренувавшись на шпаківні, можна взятися і за таку ось лавочку - її легко зробити за допомогою тієї ж ланцюгової пили.

Цікавий факт

У Росії перші будиночки для птахів з'явилися в епоху правління Петра I. Любов царя до незвичайних речей добре відома - як і багато іншого, він привіз цю ідею з Європи. Спочатку народ змушували робити шпаківні, а потім вони «прижилися». 1 квітня відзначають Міжнародний день птахів.

Корисні поради

Отвір для вльоту має бути направлено на південь, схід або південний схід, щоб холодні вітри з півночі не задували в будиночок.

Денце повинно бути в міру великим (зверніть увагу на рекомендовані розміри), інакше самка відкладе занадто багато яєць і батьки не зможуть повноцінно вигодувати всіх пташенят. В результаті потомство виросте слабким і не витримає перельоту в теплі краї. Крім того, до кволих пташенят легко пристає різна зараза (є свідчення захворювань шпаків знаменитим «пташиним грипом»). У тісному будиночку підросте лише два-три пташеня, проте, вони будуть сильні і здорові.

Не дивуйтеся, що внутрішня поверхня буде нерівна, - задирки необхідні птахам, щоб чіплятися лапками.

Вішати будиночок можна на будь-яких листяних деревах, у вертикальному положенні або з невеликим нахилом вперед. Висота від землі - не менше 3 м. Не прибивайте будиночок цвяхами, краще прив'яжіть його дротом. Якщо на ділянці немає високих дерев, можна зміцнити шпаківню на міцній триметровій жердині.

Захищайте пташині будинку від кішок. Якщо ви встановили шпаківню на жердині, то найпростіший спосіб фіксування будиночка (наприклад, посередині жердини) фанерним коло діаметром 45-50 см. Кішки не зможуть подолати таку перешкоду.

Не перестарайтеся з кількістю будиночків! Якщо мова йде про шпаків, то потрібно виходити з розрахунку 1 шпаківня на 20-25 соток. Інакше почнеться конкуренція і птиці покидатимуть територію. Будиночків для лазорівки і великої синиці теж не варто ставити багато, оскільки ці птахи мають забіякуватий характер. А ось щільність заселення плисок і мухоловок може бути будь-який.

Не сподівайтеся, що шпаки нададуть вам неоціненну допомогу щодо захисту саду та городу. Спочатку вони милі, чудово співають, але в липні дружно кочують в поля для підготовки до осіннього відльоту. У боротьбі з шкідниками набагато більше користі від синиць (великих, лазорівок та інших) і плисок, які встигають за літо вигодувати два, а то і всі три виводки. І особливо добре те, що на початку літа більшу частину їх раціону складають личинки ґедзів.

Восени або взимку знімайте будиночки і видаляйте з них пір'я, гілочки, залишки їжі та інше сміття, щоб не залишилось їжі паразитам. Крім того, бажано обробити будиночки зсередини окропом або розчином марганцівки.

Змайструвати і повісити будиночок для пернатих разом з дітьми - чудова ідея для сімейного свята. Дітлахи від такого будуть в захваті!

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.