• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Як вибрати зварювальний апарат для дому

Останнім часом все більше і більше популярності набирають зварювальні апарати побутового типу. Постійне будівництво, ремонт в будинку або на дачі, ремонт автомобіля - з цим стикався, мабуть, кожен. Тому, погодьтесь, в будь-якій з вищенаведених ситуацій обов'язково стане в пригоді зварювальний апарат. Для побутового використання абсолютно не потрібні глибокі знання в електрозварюванні. Достатньо буде уважно прочитати інструкцію і дотримуватися правил техніки безпеки. Купити зварювальний апарат можна практично в будь-якому магазині будівельного обладнання та техніки. Складність полягає в іншому - як вибрати зварювальний апарат, який дійсно буде максимально відповідати всім вимогам і потребам.

Вибір досить широкий. Десятки вітчизняних і тисячі відомих на весь світ виробників пропонують величезний асортимент зварювального обладнання з найрізноманітнішими технічними характеристиками і робочими параметрами. Але як зробити правильний вибір? У цій статті ми намагатимемося розставити всі крапки над «i» та визначимо основні типи зварювальних апаратів, а також розглянемо всі характеристики і параметри, на які необхідно звернути увагу під час покупки.

Зварювальний апарат

Отож, розглянемо основні типи електрозварювальних апаратів, а також основні переваги та недоліки кожного з них. Побутові зварювальні апарати поділяють на 4 основні типи: інвертори, зварювальні трансформатори, зварювальні випрямлячі, зварювальні напівавтомати.

Зварювальний апарат Зварювальний інвертор забезпечує легке підпалювання і стабільне горіння зварювальної дуги. Основна особливість зварювального процесу — це його надзвичайна стійкість до перешкод та коливань. Інверторні зварювальні апарати були розроблені в кінці минулого століття, а зараз це один з найпопулярніших і затребуваних типів зварювальних інструментів. У процесі зварювання електричний струм кілька разів змінює свої характеристики. Частотне інвертування, потім проходження струму через трансформатор (на цьому етапі підвищується сила струму і знижується його напруга), проходження струму через високочастотний фільтр, а потім через випрямляч — на виході отримуємо постійний струм для електродів. Саме підвищення частоти струму і сприяло тому, що апарат для інверторного зварювання відрізняється не великою вагою і компактними габаритами. Такий апарат зручно зберігати в домашніх умовах, а також не виникає проблем з його транспортуванням. Крім того, зварювальний апарат-інвертор має такі переваги як: високий ККД, економічність процесу, можливість плавно регулювати напругу і струм, а широкий діапазон регулювання струму дозволяє працювати з більш широким діапазоном електродів, розбризкування розплаву мінімальне, проте, якість пари швів на вищому рівні. Інверторний зварювальний апарат має і ряд недоліків. В першу чергу це більш висока вартість — за нові технології і відмінні результати роботи доведеться заплатити значно більше, ніж, наприклад, за зварювальні трансформатори. Однак, якщо ви вимагаєте жорсткі вимоги до кінцевого результату шва, то рекомендуємо все-таки купити побутовий зварювальний апарат. Вадою також є й те, що варювальний інвертор чутливий до низьких температур і високої вологості, що призводить до випадання конденсату всередині самого апарату, а це загрожує руйнуванням обладнання. Ще один негативний момент - це можливість появи електромагнітних перешкод.
Зварювальний апарат Зварювальний трансформатор — один з найпоширеніших зварювальних апаратів. Такий агрегат має простішу конструкцію в порівнянні з інверторним побратимом, в процесі зварювання відбувається перетворення напруги мережі в низьке, а струм з низького перетворюється в високий. Зварювальні трансформатори мають такі суттєві переваги як: низька вартість, виняткова простота конструкції і відсутність складних високотехнологічних елементів, що в свою чергу підвищують ремонтопридатність обладнання і робить його максимально невибагливим у догляді та обслуговуванні. Якщо говорити про недоліки, то перше що відзначають — це вага і габарити трансформаторного зварювального апарату, вони в декілька разів більше, ніж, наприклад, у зварювального інвертора. Високої якісті шва також складно досягти,а пов'язано це з роботою на змінному струмі, тому у недосвідченого користувача частенько виникають проблеми з тим, щоб утримати дугу. Варто відзначити, що зварювальні трансформатори змінного струму мають відносно невисокий ККД і споживають досить багато електроенергії, тому не рекомендується підключати такий апарат до внутрішньобудинкової електромережі. У будь-якому випадку, невисока ціна на зварювальний трансформатор і відсутність високих вимог до якості шва роблять його одним з найбільш популярних варіантів для побутового використання, особливо якщо ви збираєтеся купити трансформаторний зварювальний апарат для роботи в одному місці, тобто не збираєтеся часто транспортувати.
Зварювальний апарат Зварювальний випрямляч дуже схожий з трансформаторним апаратом. Відмінність лише в тому, що після перетворення струм проходить через селенові або кремнієві випрямлячі, таким чином на виході отримуємо не змінний, а вже постійний струм. Звичайно ж, високу якість шва і простота утримання дуги (навіть для недосвідчених майстрів) — очевиидні переваги такого зварювального апарату. Розміри і вага істотно менше, ніж у трансформаторного зварювальника, а розбризкування присадочного матеріалу мінімальне. За допомогою зварювального випрямляча можна працювати з чавуном і кольоровими металами. Як і будь-який зварювальний апарат, випрямляч має ряд недоліків, серед них: вища ціна, досить складна конструкція і постійна необхідність стежити за системою охолодження (часом навіть необхідно здійснювати примусове охолодження за допомогою вентиляторів). Оптимально купувати трифазний зварювальний випрямляч, так як такий варіант буде більш раціональним щодо характеристик зварювального струму, проте, в такому випадку далеко не завжди можливо живити зварювальний випрямляч від побутової електромережі.
Зварювальний апарат Зварювальний напівавтомат передбачає зварювання з використанням спеціального зварювального дроту за участі активного (вуглекислого) або інертного (аргонового) газу. Використання флюсового зварювального дроту позбавить від необхідності подачі газу в робочу зону. Зварювальні напівавтомати можна визначити як спеціалізовані стаціонарні установки. Основні складові такої установки: джерело живлення, газовий балон і обладнання для подачі газу, система управління, спеціальний блок для подачі дроту, а також зварювальний рукав з пальником. Режим роботи регулюється використанням конкретного газу і типу дроту, зміною швидкості подачі дроту і зміною сили струму. Основні переваги напівавтоматичного зварювання це висока продуктивність і відмінна якість одержуваного шва. Оптимально буде купити зварювальний напівавтомат для автомайстерні, адже така машина відмінно справлятиметься зі зварюванням тонких листів металу. Такий напівавтомат характеризується великою кількістю налаштувань і регулювань процесу роботи, а також дає практично повну свободу у виборі зварювальних матеріалів (це можуть бути і алюмінієві сплави, і легована сталь, і нержавіюча сталь і т.д.). З недоліків акого інструмента виділяють високу вартість самого обладнання та витратних матеріалів (особливо це стосується аргонової зварки), відсутність мобільності і необхідність роботи в приміщенні, так як газове середовище доведеться берегти від здування.

Отже, ми визначили основні типи зварювальних апаратів, а також розглянули важливі переваги і недоліки кожного з них. Вже на цьому етапі багато покупців зможуть визначитися який зварювальний апарат придбати для особистого використання. Наступний крок — визначити всі важливі характеристики і робочі параметри обладнання, для того щоб під час остаточного вибору конкретної моделі не виникало абсолютно ніяких сумнівів і труднощів.

Зварювальний апарат

Напруга мережі — зварювальний апарат може бути однофазним або трифазним. Звісно, для побутового використання підійде однофазний зварювальний апарат або, в крайньому разі, універсальна модель на 220/380 В. Варто пам'ятати, що практично всі моделі зварювальних апаратів досить чутливі до перепадів напруги, тому переконайтеся, що апарат оснащений спеціальною системою захисту від таких стрибків.

Напруга холостого ходу — важливий робочий параметр будь-якого зварювального апарату. Оптимально щоб цей показник був не нижче 80 В для зварювальника, який працює на змінному струмі. Для устаткування, що працює на постійному струмі значення напруги холостого ходу має бути не нижче 90 В. Хоча, на сьогодні, впровадження різних «розумних» і високотехнологічних систем дозволило добитися того, аби зварювальні апарати могли організувати дугу і при 30 В. У будь-якому разі, загальновизнаний факт — чим вищий показник напруги холостого ходу, тим краще.

Потужність — завжди є одним з найважливіших показників роботи для будь-якого електроінструменту та обладнання. Тому зварювальні апарати не будуть винятком. Найчастіше, виробники вказують показник максимальної споживаної потужності. Для зварювального апарату реальна потужність визначається значенням сили струму, який він здатний видавати. Визначити товщину провареного металу і максимальний діаметр необхідного електрода допоможе визначити саме цей показник. Для побутового використання відмінно підійде пристрій на 200 А–250 А. Багато фахівців рекомендують купувати зварювальні апарати з запасом. Наприклад, плануєте працювати з електродом 3,0 мм — вибирайте електрозварювальник під електрод 4,0 мм. Раціонально купити апарат з широким діапазоном регулювання, щоб мати можливість налаштувати його під певні умови роботи.

Зварювальний апарат

Тривалість часу роботи зварювального апарату допоможе порівняти продуктивність і функціональність окремих моделей. Європейські виробники дають показник в розрахунку від десятихвилинного проміжку часу, а на вітчизняні виробники десь п'ятихвилинного. Наприклад, якщо цейпоказник дорівнює 40 %, то через 4 хв безперервного виготовлення шва спрацює захист і продовжити роботу можна буде через 6 хв. Звичайно, на практиці такого практично не трапляється - необхідно перевірити якість шва, змінити електрод, зчистити шлак і т.д. Однак для порівняння подібних апаратів, на цей показник можна спиратися, як сказано вище, для визначення більш продуктивного і функціонального варіанту. Варто відзначити, що імениті виробники розраховують тривалість часу роботи в умовах більш високого температурного режиму навколишнього середовища (+ 40°), дешеві зварювальні апарати — до більш низьких температур (приблизно + 20°). Відповідно перший варіант — буде більш витривалий. Тривалість часу роботи залежить від сили струму, тому ця характеристика може вказуватися для різних значень сили струму.

Звертайте увагу і на клас захисту зварювального апарату. Він позначається двоциферним кодом IP. Побутові зварювальні апарати, як правило, мають клас захисту IP21–IP23. Перша цифра (2) вказує, що всередину корпусу не потраплять предмети діаметром понад 12 мм (тобто дрібне сміття і пил можуть проникнути). Друга цифра (1/3) позначає ступінь захисту від вологи, так одиниця позначає, що водяні краплі, які падають вертикально, не завдадуть абсолютно ніякої шкоди. Якщо друга цифра трійка — значить під кутом в 60° вода не потрапить в корпус. Нагадуємо, що проводити зварювальні роботи під дощем заборонено.

Зварювальний апарат

Доречно було б звернути увагу на температурні обмеження. Досить часто користувачі стикаються з проблемою запуску інверторного зварювальника навіть в незначний мороз. В такому разі краще враховувати рекомендації виробника щодо кожної конкретної моделі зварювального апарату.

Якщо ви плануєте проводити електрозварювання, наприклад, на дачі і там ще не підведена електрична мережа, то обов'язково уточніть чи є можливість живлення зварювальника від генератора.

Звичайно ж, не буде зайвим уточнити з якими матеріалами може працювати зварювальний апарат, особливо якщо ви плануєте проводити не тільки звичайне ручне дугове зварювання (позначається як ММА), а й виконувати аргонно-дугове зварювання (TIG), напівавтоматичне зварювання в середовищі інертних газів (MIG) або напівавтоматичне зварювання в середовищі активних газів (MAG). Для того щоб розширити функціонал зварювального апарату його потрібно доукомплектувати в залежності від потреб.

Зварювальний апарат

Кожен виробник намагається доповнити свою продукцію різноманітним додатковим функціоналом щоб краще залучити покупця. Наприклад функції «Hot Start» (гарячий старт), розпал на підйомі, антиприлипання на виключенні, форсування дуги — все це є невід'ємними характеристиками інверторної технології. Тому не рекомендуємо відштовхуватися у виборі тільки на наявність цих функцій. Більш раціонально вибирати зварювальний апарат залежно від його функціональності, показників захисту, в тому числі від перевантажень, на ремонтопридатність обладнання, широкий діапазон регулювань робочих параметрів, ергономіку і комплектацію.

Зварювальний апарат

Отже, ми розклали по полицях всі головні характеристики зварювальних апаратів, тепер вибір за вами. Головне не поспішайте з покупкою, краще додатково проконсультуватися з продавцем, вивчити всі характеристики апарату і вибрати саме ту модель, яка буде максимально відповідати вашим вимогам і очікуванням. І не забувайте про засоби захисту, які є обов'язковими під час проведення зварювальних робіт — зварювальні маски і захисні окуляри (для газозварювання).

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.