• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Як вибрати газонокосарку: основні параметри і характеристики інструмента

Газон — це спеціальний трав'яний покрив галявин і садів, а також невід'ємний елемент ландшафтного дизайну для будь-яких садово-паркових споруд. Крім декоративних функцій газон виконує також і санітарно-гігієнічні. Так, наприклад, створює особливий мікроклімат, який згубний для шкідливих бактерій в повітрі, а також здатний затримувати занесений вітром пил та вихлопні гази. Існує доведений факт, що газонна ділянка площею 232 м² виділяє необхідну кількість кисню для сім'ї з чотирьох осіб. Газон володіє хорошими звукопоглинаючими характеристиками, тим самим забезпечуючи відмінний шумовий захист. Для підтримки газону в ідеальному стані необхідно проводити відповідний догляд, а саме: стрижку, полив, аерацію і мульчування.

Garden

На сьогодні для більшості людей гарний газон став доступний не тільки на кольорових листівках чи у фотокалендарі, адже на ринку садової техніки є величезний вибір різноманітних агрегатів та інструментів як побутового, так і професійного класу. У цій статті ми розповімо про основні види газонокосарок. Вибір газонокосарки справа відповідальна, для кожного споживача важливо правильно вкласти гроші і отримати відмінний інструмент, який буде максимально підходити під відповідні умови і особливості роботи на різних ділянках.

Сьогодні ми розповімо про те, як саме обрати газонокосарку, тобто про її типи і основні характеристики, на які варто звернути увагу під час покупки.

Насамперед, за типом живлення газонокосарки поділяються на: бензинові, електричні, акумуляторні та механічні.

Механічні газонокосарки — найдоступніший і найпримітивніший варіант. Вони приводяться в дію від зусилля, прикладеного людиною. Найкраще вони підійдуть для роботи на маленькій ділянці. Їх ефективність і продуктивність, всласне, залежить від оператора. Тому робота з таким агрегатом вимагає зусиль з боку садівника-озеленювача, а також займе в рази більше часу, чим використання механізованої техніки. Переваги такої косарки – це екологічність, безшумна робота, простота експлуатації і обслуговування, мала вагу та компактність.

Електрична газонокосарка — це оптимальний вибір для догляду за невеликим газоном. Така газонокосарка має ряд істотних переваг: майже безшумна робота, простота у догляді і практично повна відсутність спеціального технічного обслуговування. Важлива особливість газонокосарки з електродвигуном - високоекологічність і безпека для атмосфери. А що стосується недоліків, то основним можна вважати неможливість роботи без джерела живлення, обмеження мобільності та певні незручності при заплутуванні електрокабеля.

Газонокосарки, працюючі від акумуляторної батареї дуже схожі за своїми характеристиками з електричними косарками. Однак, вони не залежать від електромережі і не мають обмежень у пересуванні. Маневреність і мобільність таких газонокосарок зіграє на руку власникам невеликих газонів з великою кількістю декоративних елементів: садові меблі, фігурки, чагарники, невеликі декоративні споруди.

Бензинова газонокосарка — це найпопулярніший і найпоширеніший вид садової техніки по догляду за газонами. Вони відрізняються високою потужністю і продуктивністю, а також відмінною мобільністю і повною свободою пересування. Варто врахувати і те, що двигун внутрішнього згоряння вимагає певного догляду і правильно приготовленої паливної суміші. Висока потужність газонокосарки позначається, звісно, і на вазі техніки — вона важча і більш шумна. Однак, всі переваги бензинової газонокосарки компенсують її незначні недоліки.

По типу різу газонокосарки також поділяють на декілька видів.

Роторна газонокосарка Роторна газонокосарка

Одни з найбільш популярних і поширених різновидів — роторна газонокосарка. Як правило, такі газонокосарки оснащуються дво- або чотиритактним бензиновим двигуном. Особливість різу такого інструмента полягає в тому, що ножі закріплені горизонтально і під час роботи (обертання) нагадують рух своєрідного пропелера. Така газонокосарка сміливо вважається універсальною, крім того, вона в змозі впоратися з найгустішими зарослями бур'яну. Єдиний мінус використання роторної газонокосарки — це результат стрижки. Він не буде настільки ідеальним і рівним, як, наприклад, після експлуатації циліндричної газонокосарки.

Барабанна газонокосарка Барабанна газонокосарка

Циліндрична газонокосарка дорожча роторних моделей, однак, це найкращий варіант для створення красивого англійського газону з ідеально рівною поверхнею, як на картинці. Така косарка також іменується як барабанна газонокосарка або газонокосарка шпиндельна. Найчастіше, це механічні або електричні газонокосарки, як, наприклад, у Gardena, хоча зустрічаються і моделі з двигуном внутрішнього згоряння. Принцип різуциліндричної газонокосарки полягає в тому, що одночасно з обертанням коліс обертається і ріжучий горизонтальний циліндр — це нагадує принцип роботи ножиць. Так досягається максимальний ефект для красивого газону, зріз виглядає акуратним, завдяки чому трава практично не втрачає свої декоративні властивості. Єдиним негативним моментом в експлуатації барабанної газонокосарки є те, що вона не дуже добре справляється зі стрижкою вже запущеного газону з великою кількістю бур'янів.

Газонокосарка на повітряній подушці

Ще один різновид газонокосарок — газонокосарки на повітряній подушці. На сьогодні, на українському ринку садової техніки такі моделі не дуже поширені і відомі. Однак, це ідеальна газонокосарка для нерівних ділянок. Принцип роботи такої техніки дуже схожий з роторними газонокосарками. Своєрідна екзотична особливість цього інструмента — відсутність коліс. За рахунок повітряного потоку, який створюють ніж і двигун, утворюється повітряний потік, на основі якого і формується рух газонокосарки. Проте, існує два основних недоліки експлуатації цієї газонокосарки — висоту косіння неможливо встановити, а скошена трава розлітається по всій ділянці, так як відстуня можливість приєднання травозбірника.

Що стосується важливих характеристик і параметрів газонокосарки, то при покупці необхідно враховувати:

По-перше, потужність газонокосарки. Від цього показника безпосередньо залежить ефективність і продуктивність техніки. Цей показник вимірюється в кіловатах (кВт) і/або кінських силах.

По-друге, ширина стрижки або робоча ширина деки. Від цього показника залежить кількість проходів для стрижки газону. Чим вище цей показник — тим швидше газонокосарка впорається з роботою.

Травозбірник

По-третє, наявність травозбірника. Газонокосарка з травозбірником дозволить не вичісувати скошену траву з газону, адже всі відходи під час процесу будуть збиратися в спеціальний пластиковий контейнер чи мішок з високоміцної тканини.

Мульчування

По-четверте, для тих, хто хоче максимально раціонально використовувати всі доступні ресурси і отримати натуральне органічне добриво, то найкращим варіантом стане газонокосарка з мульчуванням. Його процес полягає в тому, що скошена трава повторно потрапляє на ножі для максимально дрібного подрібнення — до стану трав'яного пилу. А по завершенню це добриво рівномірно розподіляється по території газону.

Для власників великих газонів і галявин світові виробники пропонують такий різновид садової техніки, як самохідна газонокосарка. Для роботи на територіях великого розміру необхідна потужна техніка, яка, як правило, досить важка. Для того щоб полегшити оператору процес управління газонокосаркою виробники оснащують колісним приводом. Такий привод дозволяє газонокосарці самостійно рухатися вперед, а оператору залишається тільки задавати напрямок і контролювати рух самої техніки.

Газонокосарка AL-KO Highline 523 VS 2

Всім майбутнім і вже досвідченим власникам газонокосарок будь-якого різновиду і типу рекомендуємо перейти на канал у YouTube інтернет-магазину «Кулібін». Ми представляємо огляд по збору бензинової газонокосарки у відеоформаті, розказуємо та показуємо на практиці особливості перевірки мастила і бензину садового помічника, а також розкриваємо всі секрети та лайфхаки першого запуску газонокосарки.

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.