• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Історія винаходу електричного дриля

На сьогодні практично жоден майстер не обходиться без електродриля. Можна з упевненістю сказати, що це один із найпоширеніших електроінструментів, який широко використовується як для вирішення побутових завдань, так і для проведення будівельно-ремонтних робіт професійного рівня.

Як виглядає дриль і навіщо він потрібен - знає кожен. А ось коли саме з'явився перший електричний дриль і як він виглядав знають далеко не всі. У цій статті ми дамо відповіді на ці питання і зможемо разом простежити через які трансформації і модернізації йому довелося пройти.

Винахід електродвигуна і широке його розповсюдження стало поштовхом для створення багатьма інженерами, механіками та винахідниками електричних інструментів, які застосовувалися як в медицині, так і в промисловості.

Вперше електричний дриль згадується ще в 1868 році завдяки механіку-дантисту Джорджу Гріну, який застосував на практиці в зуболікарському кабінеті конструкцію з двигуна, гнучкого валу і наконечника.

Машинка для свердління зубів

Про цю розробку дізнався Самуель Уайт — американський підприємець. І вже з 1872-го року компанія Самуеля Уайта S. S. White Company запустила серійний випуск таких машин. Колись перші електричні дрилі проводилися для медичних цілей, а сьогодні такий інструмент відомий під назвою «бормашина».

До 1894 року машина-прототип електричного дриля служила в кабінетах дантистів. Допоки відомий на весь світ підприємець і виробник електроінструменту Вільгельм Файн не потрапив в крісло до стоматолога. Його зацікавила зубосвердлильна машинка, звичайно ж він відразу продумав і деякі зміни — з'єднати електродвигун і свердло без гнучкого вала. У цей час компанія FEIN була добре відома вже на двох континентах. Основні напрямки діяльності компанії — це розробка, виробництво і монтаж систем пожежної сигналізації, телефонний зв'язок, енергетика, вимірювальна техніка, освітлювальне обладнання та багато іншого.

Одна з перших моделей дриля

І ось уже в 1895 році Файн налагодив серійне виробництво дрилі з електродвигуном. Правда в той час, це був дворучний інструмент з досить габаритною конструкцією.

Цікавий епізод. Приблизно в ці ж роки знаменита німецька фірма Siemens&Halske (телеграфна мережа по всьому світу, перша у світі електрична дорога, перший трамвай, роботи зі створення тролейбуса, перше метро в Європі та багато іншого) створила свою варіацію дрилі. Правда цей інструмент, був розроблений і створений для власних виробничих потреб: до механічного дриля через ремінну передачу був приєднаний двигун. Однак Вернеру Сіменсу виробництво такого інструменту було не дуже цікавим. Занятно і те, що про створення ручного дриля на одному з його заводів Сіменс навіть не відразу здогадався.

Дворучні електричні дрилі Файна набули широкого ажіотажу. До 1916 року офіційно електродриль мав саме файновскую конструкцію, поки за справу не взялися два приятелі з Балтімора (США). Дункан Блек і Алонзо Декер, надихнувшись дрилем Файна і популярним в той час пістолетом Кольт, представили перший електричний дриль з пістолетною рукояткою, вимикачем куркового типу й універсальним електромотором.

Дриль Black&Decker

Саме компанія Black&Decker вважається першим виробником електричного дриля з більш сучасним дизайном і максимально адаптованою для зручної роботи конструкцією. А вже в 1946 році стався черговий прорив у сфері виробництва електроінструменту. Компанія Black&Decker вперше продемонструвала портативний електричний дриль, призначений для аматорського застосування, тобто для експлуатації в побутових умовах.

Дриль Black&Decker и Bosch

З цього часу електричний дриль модернізувався і модифікувався, додалися нові функції: можливість свердління з ударом, реверс, наявність електрорегулятора швидкості, світлодіодне підсвічування, регулювання крутного моменту і т.д. Є акумуляторні дрилі, які можуть працювати автономно і незалежно від джерела електричного струму, є кутові дрилі, які незамінні для роботи у важкодоступних місцях або місцях з обмеженим простором.

Дриль Bosch

Варто зазначити, що всі виробники електроінструментів, в тому числі й дрилів, намагаються не стояти на місці, а постійно вдосконалювати та модернізовувати існуючі вже моделі інструменту. Тому щорічно на ринку з'являються нові моделі електродрилів — ще більш продуктивні, зручніші, безпечніші, більш надійні та довговічніші.

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.