• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Який вибрати секатор для догляду за садом

Для того, щоб ваш сад вкривався буйним цвітом, радував око своєю доглянутістю і, звичайно, врожайністю, необхідно докласти чимало зусиль. І тут без секатора не обійтися! Секатор для садівника — це як ножиці для перукаря — інструмент повинен бути завжди під рукою!

Секатор (від лат. «seco» - ріжу) — особливий вид садових ножиць. Такий інструмент використовують:

  • для обрізки тонких гілок і молодих пагонів плодових дерев при формуванні й проріджуванні крон, в тому числі й з метою омолодження;
  • для стрижки чагарників;
  • при обрізанні декоративних деревних рослин;
  • при зборі винограду;
  • в догляді за квітами;
  • при виконанні інших садових робіт.

Секатор придумали французи. Перший інструмент з'явився на початку XIX століття (1815 р.) Ним підрізали виноградну лозу: зріз, зроблений новомодним садовими ножицями (фр. «sécateur»), виходив дуже акуратним, а утворений рубець швидко загоювався. Згодом такий садовий помічник миттєво став популярним.

Отже, вам дійсно потрібен секатор!

Аби добре «лежав у руці»…

Один з основних критеріїв, на які звертає увагу садівник при виборі інструменту — це ергономіка. Воно й не дивно, тому що найчастіше доводиться виконувати обрізки у великих обсягах і хочеться роздобути такий інструмент, при тривалій роботі з яким рука не так швидко втомлювалася. Отож багато що залежить від форми й матеріалу, з якого виготовлена ручка секатора.

У більшості сучасних моделей ручки захищені гумовим або полімерним покриттям, або повністю виготовлені з особливого композитного матеріалу. Як правило, цей матеріал міцніший, ніж сталь і легший, а ніж алюміній. Ручки з армованого скловолокном поліаміду практично вічні.

Гумові накладки забезпечують фіксацію руки під час роботи - вона не ковзає по ручках секатора.

Найбільш ергономічною формою нижньої ручки секатора є форма з виїмкою для вказівного пальця.

Практичні багатофункціональні секатори з петлею для пальців, що забезпечують щільний, зручне і, головне, безпечне захоплення, ідеальні для тривалої роботи.

Наявність ручки, яка обертається дозволяє працювати усіма пальцями одночасно.

У більшості секаторів оптимальний розподіл додаткової сили забезпечується шляхом нахиленої ріжучої головки, ідеальної форми ручок і амортизатора з буфером.

Різноманітність моделей дає можливість вибрати секатор по руці. Мало того, багато моделей оснащено регулятором ширини розкриття рукояток. Наявність такого механізму дозволяє «підганяти» секатор під різний розмір долоні.

Окрім цього є моделі, призначені для використання і правшами, і лівшами. Зазвичай випускаються варіанти виключно для лівші.

Потужний, потужніший і ще більш потужний...

Секатори з силовим приводом Секатори з силовим приводом Вони розроблені для дуже вимогливих і не менш умілих садівників. У таких моделях використовується силовий механізм, який з'єднує обертову ручку леза і дозволяє працювати всіма пальцями одночасно. Він гарантує максимальну потужність різання. Ергономічний дизайн оптимальний для руки середнього і великого розміру. Секатори з силовим приводом підходять майже усім користувачам.
Секатори з важільним приводом Секатори з важільним приводом Також досить потужні інструменти. Важільний передавальний механізм дає можливість використовувати зусилля одночасно всіх пальців. А ось їх компактний і витончений дизайн оптимальний для маленької або середньої руки. Такі моделі розроблені спеціально для жінок.
Секатори з храповим механізмом Секатори з храповим механізмом Це універсальні моделі, які підходять для обрізки і живого і сухого дерева. Використовуючи такий секатор, ви без зайвих зусиль отримаєте ідеальний зріз, зберігаючи при цьому волокна в цілості. Йому підкоряються гілки діаметром до 30 мм. Суть роботи храпового механізму Секатори з храповим механізмом обрізка в три клацання: інструмент автономно вибирає опцію і відповідну товщину гілки. Якщо гілка тонка — досить одного натискання (до клацання). Якщо завдання складніше, після першого клацання ручка пружиною займає своє попереднє положення, а ніж залишається на місці. Знову натискаємо ручку — ніж ще більше заглиблюється. Якщо вона все ще не піддалася, знову спрацьовує храповий механізм: третє клацання — і гілка зрізана! Досить товсті гілки обрізаються за кілька натискань (від 1 до 3) без особливих фізичних навантажень, що, безсумнівно, радує і жінок-садівників.

Будь-які гілки важливі ...

Обрізування

При виборі секатора беруть до уваги тип деревини і діаметр гілок, які підлягатимуться обробці. Секатором можна зрізати гілки діаметром від 10 до 30 мм. Розмір зрізу залежить від розмірів інструменту - чим більший секатор, тим товстішу гілку йому вдасться зрізати. Відомо, що для гілок великого діаметра потрібно більше зусилля різання і більший зів ножової пари, і навпаки — чим менший діаметр - тим менший зів і менше зусиль необхідні для зрізу. Крім того, величина зусилля різання залежить від розміру плеча. Чим більше плече — тим менше зусиль докладається для обрізки. Стандартні розміри секатора від 170 до 270 мм.

Вибір лез для різних типів деревини

Площинні леза. Секатори з площинними лезами ідеально справляються з обрізанням свіжої деревини і гілок. В такому разі вони працюють за принципом ножиць: обидва леза обжимають деревину, чим забезпечує зниження тиску на неї - рослина менше травмується. Зріз виходить дуже акуратний.

Контактні леза. Секатори з контактними лезами рекомендуються для роботи з більш жорсткою деревиною. Добре ріжуть засохлі гілки і досить ефективні для тривалої роботи. Механізм дії лез полягає в значному тиску на об'єкт (деревину) по знижуючій. Лезо утримує гілку, поширюючи тиск рівномірно аж до моменту закінчення ріжучого руху.

Змінні елементи. Якщо ви використовуєте інструмент постійно, вигідніше придбати секатор з замінними ріжучими елементами. А ідеальний варіант секатора — це коли кожна частина конструкції може бути замінена.

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.