• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Основи догляду за садом або дачною ділянкою

Garden

«Один раз в рік сади цвітуть...» — слова знайомої пісні навіюють приємні спогади про красу природи, а уява малює яскраву картину квітучого саду. Так, всі садівники і не тільки чекають моменту вдалого часу для максимального розквіту природи. Але якщо ви хочете, аби саме ваш сад запам’ятовувався своєю досконалістю, потрібно добре попрацювати. У тому числі і над своєчасним та правильним обрізуванням дерев та чагарників.

Основний принцип догляду полягає в проведенні оптимальної обрізки в період спокою, сплячки рослин. Найбільш сприятливим для цього часом вважається пізня зима і рання весна, тобто часовий відрізок календарного року до початку нового зростання пагонів.

Досвідчені садівники, дочекавшись початку лютого, відправляються на свої ділянки. Вибравши сприятливий за температурними показниками день, вони приступають до обрізки більшості садових рослин: фруктових дерев, ягідних кущів, декоративних кущів троянди та ін.

Вже не секрет, що будь-яка робота увінчається успіхом, якщо все буде правильно організовано. Тому у догляді за садом теж потрібна така система. Спробуємо розібратися ЩО? КОЛИ? ЯК? і НАВІЩО? потрібно робити, щоб сади цвіли.

ЩО таке «Азбука обрізки саду»

  • Займайтеся обрізанням дерев регулярно.
  • Послідовність дій звісно похвальна, але пам'ятайте, що не можна приступати до цієї роботи при температурі повітря нижче –8 ºC!
  • Заздалегідь подбайте про наявність надійної драбини.
  • Запасайтеся якісним інструментом для обрізки.
  • Перед початком основних робіт обов'язково протестуйте інструмент - перевірте його функціональну готовність.
  • Візьміть за правило перевіряти ріжучу здатність інструментів для обрізки.
  • Не намагайтеся за допомогою сили видаляти товсті гілки тими інструментами, які на це не розраховані. Пам'ятайте, що під впливом скручуваних зусиль ви можете безповоротно зіпсувати свої інструменти.
  • Починайте з видалення сухих і хворих гілок.
  • Планомірно прибирайте висохлі і хворі плоди.
  • obrezka_dereva.gif Обрізування дерев

  • Після закінчення обрізки хворих рослин обов'язково продезінфікуйте інструмент, яким ви працювали. Це дуже важливо! В іншому випадку ви ризикуєте заразити здорові дерева і чагарники.
  • Не забувайте, що невелика обрізка призводить до незначного зростання молодих пагонів, а сильна стимулює інтенсивне зростання. Тому вибирайте золоту середину.
  • Формуйте бажану форму крон рослин і послідовно дотримуйтеся обраного шляху.
  • Взявшись за обрізку гілок, які ростуть в одному напрямку, перш за все, видаляйте слабкі гілочки, а сильні і здорові орієнтуйте для рівномірного заповнення простору.
  • Важливо! Гілки потрібно орієнтувати таким чином, щоб вони рівномірно розходилися від стовбура під кутом 45-60°.
  • У груш, яблунь і кісточкових плодових дерев обмежуйте сильне зростання верхньої частини крони.
  • Не шкодуйте і видаляйте старі, погані плодові дерева, замінюючи їх молодими саджанцями.
  • Увага! Регулярно перевіряйте стан стовбурів і не забувайте заліковувати можливі рани.
  • Уважно спостерігайте за реакцією дерева на обрізку.
  • Свої спостереження краще записувати і використовувати отриманий досвід при наступних щорічних процедурах.

КОЛИ краще проводити обрізку дерев

Час для оптимального проведення обрізки в залежності від типу садової рослини:

Коли здійснювати обрізку Тип рослини
Пізня зима/рання весна Чагарники, які квітнуть влітку
Осінь, пізня весна/початок літа Чагарники, які квітнуть навесні, а також чагарники після цвітіння
Осінь Береза, грецький горіх, клен, тополя
Пізня зима/рання весна — після сплячки — перед початком цвітіння Фруктові дерева
Видалити всі якомога раніше Водяні пагони
Видалити всі якомога раніше Відмерлі або хворі гілки
Пізня зима/рання весна — безпосередньо перед початком зародку нової порослі Вічнозелені дерева і чагарники
Пізня зима/рання весна — безпосередньо перед початком зародку нової порослі Троянди

ЯК правильно підібрати інструменти для обрізки

Інструмент

Вибір потрібного моменту — це лише одна складова правильної обрізки. Крім того, не менш важливим є і спосіб її проведення.

Для конкретного виду роботи в саду потрібно підібрати відповідний інструмент. Правильний вибір позбавить вас від зайвого клопоту і фізичного навантаження, а рослинам забезпечить більш швидке загоєння.

Але крім цього дуже важливо навчитися уміло поводитися з різними садовими інструменту, щоб уникнути плачевних наслідків. Наприклад, деформації тканин при стисненні тупими лезами або рвана кора, що утворилася через те, що товста гілка була неправильно відпиляна, послаблюють рослини і відкривають доступ збудників різних хвороб.

Використовуйте інструмент за призначенням:

Вид садового інструменту Специфіка застосування
Ручні секатори Ручні секатори Використовуються для виконання невеликих робіт: зрізка пагонів і тонких гілок, зів'ялих квіток і листя. Такий інструмент призначений для роботи однією рукою. Справляються з гілками діаметром до 2 см. Обрізати рослини легше, якщо це секатор з храповим механізмом.
Сучкорізи Сучкоріз Посилений ефект важеля і збільшена робоча зона дозволяють використовувати сучкорізи для великих обсягів робіт. Ефективні для проведення обрізки багаторічних товстих гілок: сучкорізом по зубам гілки діаметром до 4 см. Ряд технічно вдосконалених моделей, наприклад, забезпечених храповим механізмом і телескопічною ручкою, справляються навіть з досить товстими гілками (при цьому садівникові не доводиться докладати надмірних фізичні зусилля).
Ножиці для стрижки живоплотів Ножиці Використовуються для стрижки низьких живоплотів із чагарнику й окремих кущів. Орієнтовані для догляду за самшитом вже сформованими у вигляді кулі чи фігур тваринок. Ріжуть все, крім великих і твердих гілок.
Мотоножиці з бензо- або електромотором, а також з приводом, що працює від акумуляторів Кусторез Застосовуються переважно для обрізки довгою живоплоту (забезпечують більш широку зону досяжності). Це відносно легкі, тихі і потужні агрегати, які ідеально підходять для втілення усіх ідей ландшафтних дизайнерів.
Універсальні сучкорізи для обрізки дерев Висоторіз Призначені для обрізки дерев на висоті (не всякий садівник має фізичні можливості обрізати дерева, стоячи на сходах, — це складно і досить ризиковано). Тому завдяки ріжучій голівці, яка зафіксована на телескопічній ручці, ви можете зрізати досить великі гілки, що ростуть дуже високо. Дальність дії інструменту— до 6 м. Для більш товстих сучків використовують насадку-пилу.
Пили Садова пила Ручна пила з грубими зубцями дозволить швидко перепиляти гілки товщиною з руку. Лучкова пила може здолати ще більш товсті гілки. Додатковою перевагою володіють моделі з регульованими полотнами. Такий інструмент універсальніший в застосуванні: ними, наприклад, можна відпилювати гілки у самого стовбура, не залишаючи пеньків.
Мотопили (бензопили) Бензопила Ефективні там, де належить виконати великий обсяг роботи: сезонна обрізка гілок на присадибній ділянці, розпил дров та інші складні види робіт. Побутові моделі — це простий в обслуговуванні інструмент, що володіє перевагами професійних аналогів.

Бережи інструмент «змолоду» ...

Якісний перевірений інструмент коштує того, щоб ставиться до нього дбайливо. Зберігання інструменту в чистоті, підтримання належної гостроти ріжучих елементів вашого садового інструменту, без сумніву, продовжить термін його вірної і ефективної служби, а значить, забезпечить виконання більш точних і чистих надрізів. Після закінчення обрізки просто приділіть декілька хвилин для «гігієни» робочого садового інструменту: після використання протріть і підсушіть інструмент, а потім нанесіть кілька крапель олії на ріжучі пластини і шарніри. Інструменти для різання з засохлим соком рослин і брудом можна очистити дрібним наждачним папером.

НАВІЩО… Секрети біологічного принципу обрізки. Рослина — це живий організм. Всі види рослин намагаються підтримувати певне співвідношення між обсягом і розмірами кореневої системи коренем і пагонами. У зв'язку з цим, обрізка (тобто видалення) пагонів спонукає рослину до інтенсивного відновлення балансу і стрімкого відновлення молодої порослі. Зменшення одного з компонентів цього співвідношення між коренем та пагонами призводить до зменшення розвитку іншого компонента. Це відбувається до тих пір, поки баланс не відновиться. Саме тому в рік, який настає після року проведення пересадки рослин, зазвичай супроводжується втратою великої частини кореневої системи, настає період відносно слабкого розвитку пагонів і, навпаки, дуже інтенсивного відновлення кореневої системи.

Ці особливості регенерації рослин з успіхом використовують садівники, які займаються розведенням карликових дерев. Той же процес, тільки в зворотному порядку, спостерігається при значній обрізці пагонів — це призводить до зменшення інтенсивності розвитку коренів і швидкого зростання нової, молодої порослі гілок.

Таким чином, біологічний принцип обрізки, що проводиться для управління розмірами рослин, працює як операція, спрямована на спонукання активного росту нових пагонів.

Що будемо різати

Перш за все, варто позбутися всіх сухих або хворих гілок. І зробити це потрібно відразу ж після їх виявлення.

Далі потрібно обрізати слабкі і тонкі гілки, які, на вашу думку, не зможуть більше принести квітів або плодів. Будьте уважні! Такі гілочки зазвичай ховаються в затінених частинах самої рослини. Своєчасне виявлення і правильне видалення таких гілок призводить до інтенсивного розвитку решти рослин.

Крім того, необхідно обрізати всі пересічні гілки. Якщо їх не прибрати, то, розвинувшись, вони будуть тертися одна об одну і травмуються. Видалення таких гілок дає простір для сильніших гілок, які і сформують основний каркас рослини. Проведення подібного дослідження з виявлення пересічних гілок і подальшої за цим операції їх обрізки, має особливе значення для плодових дерев, особливо, для яблунь.

Бажаємо успіху і задоволення від роботи з хорошим інструментом! Нехай ваш сад цвіте завжди!

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.