• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Як заточити ланцюг для бензопили та електропили

Як заточити ланцюг для ланцюгової бензопили і електропили

Продуктивна робота бензопилою значною мірою залежить від правильної експлуатації пильної гарнітури, в тому числі й ланцюга. Ланцюг вважається зношеним, якщо натягувач не забезпечує необхідного натягу ланцюга (ланцюг «витягнувся»). Необхідна умова для роботи гострим ланцюгом — ніколи не працюйте тупими ланцюгами! Ми рекомендуємо вам навчитися правильно заточувати ланцюг. Пам’ятайте, він завжди повинен бути заточеним. Тільки тоді процес пиляння буде ефективним, безпечним і точним. Професійні лісоруби знають, що заточений ланцюг куди важливіший за сильний двигун.

Як часто потрібно заточувати ланцюг? Не існує точних нормативів по термінах заточування ланцюга. Зазвичай професіонал підточує ланцюг кілька разів на день у міру його затуплення — це залежить від того, як часто користуватися пилою. Коли ви відчуваєте, що процес пиляння проходить повільніше, ніж було до цього, значить прийшов час заточити ланцюг. Якщо шину «веде» — ланцюг також потрібно заточити. Стружка добре показує стан ланцюга. При добре заточеному (гострому) ланцюзі стружка буде однорідною, а тирса приблизно квадратної форми; при сточеному ланцюзі — в стружці буде багато пилу, а тирса буде нагадувати голки, як від ручної ножівки.

Устаткування для заточування ланцюгів

Заточення ланцюга

Заточку ланцюгів варто довірити фахівцеві із заточування ланцюгів (а не просто точильнику). Підправляти ланцюг в домашніх умовах потрібно циліндровим напилком відповідного діаметру. Нижче описаний процес редагування пильних ланцюгів.

Заточення ланцюга

Для заточування вам знадобляться: круглий і плоский напилки та комбінований шаблон, який підходить саме для вашої пили. Лещата теж полегшать вашу роботу. Затисніть напрямну шину в лещатах і у вас будуть обидві руки вільні.

Механіка пиляння. Як пиляє ланцюгова пила

Заточення ланцюга

Кожна ланка діє як маленький рубанок в мініатюрі. Ефективність пиляння визначається різницею у висоті різального зуба (1) і зуба — обмежувача (2). Різниця в висоті визначає наскільки глибоко зуб буде врізатися в дерево. Зуб-обмежувач повинен бути на 0,5-0,8 мм нижче різального зубця.

Зубці ланцюгової пили. Їх заточування

Різальні зубці ланцюгової пилки

Заточка цепи

Спочатку зробіть заточування різальних зубів. Далі накладіть на ланцюг шаблон. Стрілки на ньому повинні вказувати в бік руху ланцюга. Проводьте заточування легким і розміреним рухом, натискання вперед повинно проводитися під кутом до шини пили. Кут нахилу може бути різним і залежатиме від кроку ланцюга. На кожен зуб має припадати однакова кількість рухів. Заточуйте один зуб справа та один зліва.

Етап заточування ланцюга для пили. Сточування зуба-обмежувача

Заточення ланцюга

Шина — один з основних компонентів пильної гарнітури. Її довжина впливає на глибину різу: чим вона довша, тим з більшим діаметром стовбура може впоратися бензопила. Однак обов'язково треба враховувати, що довжина шини повинна бути узгоджена з потужністю пили. При недостатній потужності двигуна вам доведеться докладати додаткові зусилля при пилянні, а це неминуче призведе до передчасної зношуваності пильної гарнітури й двигуна, а також до збільшення витрати палива.

Заточення ланцюга

Сточування зуба-обмежувач. Накладіть шаблон для зуба-обмежувача і, користуючись плоским напилком, сточіть зуб-обмежувач до рівня шаблону. У шаблоні є два положення: Н «hard» (твердий) для твердої породи дерева, і S «soft» (м'який) для м'якої породи дерева. Увага! Якщо ви будете заточувати зуб-обмежувач без шаблону, ви можете спиляти його занадто низько. Ланцюг тоді буде «пожирати» багато дерева, а це збільшує ризик віддачі, підсилює вібрацію і погіршує точність пиляння.

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.