• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Як обрати динамометричний ключ: види і його особливості

Динамометричний ключ — це різновид гайкового ключа, однак, в цьому інструменті є вбудований динамометр. Такий ключ буде незамінним при необхідності визначити якість затягування різьбового з'єднання. Збір будівельних конструкцій, промислового або будівельного обладнання, або збір у сфері автосервісу передбачає певне значення крутного моменту для певного з'єднання. Використання динамометричного ключа допоможе уникнути цілого ряду проблем та поломок, наприклад, зрив різьби. Можна буде запобігти нещільного з'єднання вузлів і елементів, механічної поломки болтів або ж перетиснення і поломки граверів.

Динамометричний ключ

Відомо, що будь-який виріб, в залежності від матеріалу з якого він виготовлений, має певну межу міцності, а отже і обмеження в максимальному зусиллі його затягування. Цей поріг, як правило, вказується в паспортних даних інструмента, а також виробники прописують значення рекомендованого зусилля затяжки. Використання динамометричного ключа дозволяє встановити на інструменті необхідну величину спрацьовування і використовувати його вже без якихось ризиків пошкодження чи поломок.

Взагалі, динамометричні ключі застосовують для виконання таких робіт, як: обтягування різьбових та болтових з'єднань в електроустановках, в роботах з ходовою автомобіля або ж з його двигуном, при обтягуванні різьбових з'єднань водяних і газових шлангів і, звичайно ж, на шиномонтажі для зняття чи установки автомобільних дисків.

Влаштованим динамометричний ключ може бути по-різному. Як правило, це незначні відмінності, які залежать від особливостей застосування або сфери використання інструменту. До того ж різні виробники можуть доповнювати цей ключ особливим функціоналом.

Стандартна комплектація динамометричного ключа — це корпус з пружиною, регулювальна рукоятка, знімна насадка (в основному використовується тріскачкова), штифт-фіксатор для насадки, а також обов'язково присутній фіксатор встановленого зусилля спрацьовування і вимірювальна шкала. Безумовно, продається динамометричний ключ уже в зборі, тобто, всі елементи з'єднані і інструмент готовий до використання.

Існує декілька класифікацій динамометричних ключів, основні - за способом індикації і за зовнішньою формою.

Динамометричний ключ в формі викрутки

Динамометричні ключі у формі викрутки дуже компактні й призначені для роботи з крихкими механізмами, під час ремонту/збору електротехніки та різних приладів.

Найбільш поширений вид — це ручні динамометричні ключі, які користуються популярністю як серед домашніх майстрів десь у гаражі або приватному господарстві, так і серед професіоналів на виробництві чи в автомобільних майстернях.

Ручний динамометричний ключ

Існують також промислові динамометричні ключі. Вони своєю чергою використовуються для роботи з виробничими верстатами або на автоматизованих конвеєрних стрічках.

Залежно від способу індикації та налаштування виділяють 5 основних видів динамометричних ключів.

Перший — нерегульовані динамометричні ключі з перевстановленим моментом затяжки. Це вузькоспеціалізований інструмент. Під час виготовлення ключа він налаштовується на роботу з певним зусиллям, надалі майстер не може змінювати параметри роботи інструменту і регулювати значення крутного моменту.

Нерегульовані динамометричні ключі з передвстановленим моментом затяжки

Друга група — це динамометричні ключі з можливістю попередньо виставити момент затяжки. Такі ключі досить популярні і завжди мають попит серед покупців. Це обумовлено простим використання і надійністю інструменту. Завдяки регулюванню зусилля стиснення пружини такий динамометричний ключ може налаштовуватися на спрацьовування при певному (встановленому) зусиллі затягування. Дія супроводжується специфічним клацанням і невеликим вільним переміщенням рукоятки ключа. Такі інструменти в основному комплектуються насадкою у формі тріскачки, а іноді може бути присутній додатковий комплект комбінованих насадок.

Третя група динамометричних ключів — це ключі зі стрілковою індикацією зусилля. Такий спосіб індикації дозволяє застосовувати ключ для затягування різноманітних з'єднань з неоднаковим допустимим крутним моментом без його перенастроювання. Однак, варто враховувати, що використання динамометричного ключа зі стрілковою індикацією у важкодоступних місцях або місцях з обмеженим простором буде не зовсім зручним, позаяк значення індикації не завжди помітна оператору.

Ключі зі стрілковою індикацією зусилля

Четверта група динамометричних ключів — це інструменти з цифровою індикацією створюваного зусилля. Ці ключі дозволять максимально точно контролювати зусилля затяжки елементів (в залежності від модифікації ключа, значення можуть вказувати аж до десятих, а то і сотих Нм). Динамометричні ключі з цифровою індикацією будуть незамінні на СТО, а ще під час монтажних робіт електроніки.

Ключі динамометричні з цифровою індикацією створюваного зусилля

І нарешті п'ятий вид ключів з динамометром — комбіновані ключі з виставленим моментом затяжки. Такі динамометричні ключі можуть мати як стрілкову, так і цифрову індикацію докладання сили. Головна перевага таких ключів - ефективне запобігання випадкової додачі зайвого крутного моменту, а також можливість постійного контролю величини зусилля для прикладання на індикаторі (стрілковому або цифровому).

Ключі динамометричні можуть комплектуватися різними типами насадок. Найпоширеніша і досить популярна насадка - тріскачка, адже її механізм дозволить прискорити процес обтягування, бо вона ефективно стикується з мультиплікаторами і різними наборами торцевих головок. А завдяки можливості реверсу тріскачки динамометричний ключ можна використовувати як для затягування, так і для розкручування з'єднань. Насадки для динамометричного ключа можуть бути ріжковими, накидними, розрізними, гайкового типу та інші.

Ключ з насадками

Одночасно з динамометричним ключем можна використовувати спеціальний пристрій для підвищення переданого зусилля затяжки. Цей пристрій називається мультиплікатором і являє собою своєрідний редуктор, який дає можливість докладати більше розкручуючого або затягуючого зусилля.

Якщо необхідний динамометричний ключ для проведення робіт з електронікою, тоді вибирайте інструмент з робочим діапазоном від 0,1 до 10 Нм. Для виконання робіт у сфері шиномонтажу та обслуговування автомобіля, для роботи з сантехнікою або силовою електронікою оптимально підійде ключ динамометричний з робочим діапазоном від 20 до 120 Нм.

Ручний динамометричний ключ обов'язково стане незамінним і дуже корисним інструментом в арсеналі сантехніка, автослюсаря або ж професійного електрика, при цьому замінивши стандартний ключ з тріскачкою.

Для того, щоб інструмент служив довго і ефективно працював не варто перевищувати максимальний момент, на який розрахований ключ. Ключі без індикації потрібно зберігати із встановленим нульовим значенням моменту. Для того, аби показники були завжди точними, бережіть корпус динамометричного ключа від пошкоджень і деформацій.

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.