• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Як вибрати багатофункціональний інструмент

Не так давно на ринку електроінструменту з'явилася нова категорія — багатофункціональний інструмент (МФІ), або мультитул. Не всі майстри ще випробували такий агрегат, та й багатофункціональність і багатозадачність інструменту у досвідчених майстрів викликає неоднозначні відчуття, а часом навіть сумніви. Звичайно, багато хто хотів би за допомогою однієї диво-машини виконувати широке коло завдань, тим самим заощадивши свої фінанси, а також істотно спростити свій інструментальний ящик. Однак, зараз дуже багато завдань і робіт досить вузькоспеціалізованих, з особливими вимогами.

Так ось чи не стане покупка багатофункціонального інструменту необдуманою і чи не будуть даремно витрачені гроші і час? Сьогодні ми розберемося в тому, які ж переваги пропонує використання мультитула, а також визначимо основні параметри і критерії вдалого вибору.

Багатофункціональний інструмент

Відразу варто обмовитися, що для інтенсивної професійної діяльності такий інструмент не завжди буде виграшним, адже як би не старалися виробники, дуже важко знайти багатозадачний мультитул з великою потужністю, який не поступатиметься за принципом роботи цього продукту одиничного інструменту. Проте для домашньої майстерні або приватного гаража наявність багатофункціонального інструменту буде як ніколи доречним, адже інтенсивність роботи в рази нижча, та й вимоги до якості і результату більш лояльні.

Багатофункціональний інструмент

Багатофункціональний інструмент, або так звані осциляційні різаки, виконують особливий вид руху, аналогічного руху елементарних частинок. Виходить, що осциляційний рух це коливання з високою частотою і невеликою амплітудою. Цей принцип роботи має ряд переваг, серед них відсутність відцентрового викиду матеріалів, запобігання ризику розриву оснащення, можливість погружного пропила і обробки еластичних матеріалів, незначне пилоутворення. Крім того, при роботі з інструментом відсутній зворотний удар і віддача, експлуатація характеризується граничною простотою, а як результат ви отримуєте досить високу якість обробки матеріалу.

Багатофункціональний інструмент

Мультитул може працювати з найрізноманітнішими матеріалами: деревиною та її листовими похідними, з ламінатом, з пластиками, металами, бетоном, цеглою, скловолокном, а також з кахлем і плиткою. Головне використовувати правильне полотно і оснащення, адже саме це і розширює можливості і функціонал самого інструменту. Основна відмінність всіх доступних полотен від стандартних — це особлива Z-подібна форма, а для ріжучих дисків — тарілчаста. Таким чином, у вас з'являються додаткові можливості, тобто є можливість для різання впритул до стіни, можна зробити отвір або занурити ріжуче полотно в будь-якій точці заготовки, виконати шаберну зачистку плоскій поверхні, а також без проблем працювати у важкодоступних місцях чи місцях з обмеженим простором, наприклад, в нішах і кутах.

Якщо ви все ще замислюєтеся які ж види робіт ви зможете виконати за допомогою вашого нового інструменту, то пропонуємо ознайомитися з переліком найпопулярніших і найпоширеніших робіт, які будуть «по зубам» мультитулу:

  • видалення затірки, розчину з плиткових швів;
  • очищення поверхні від плиткового клею, напливів бетону і будівельного розчину;
  • фігурне різання керамічної плитки;/li>
  • різання каналів в конструкціях з мінеральних матеріалів;
  • підрізування лутки, дверного полотна, плінтуса, лиштви, а також різання ламінату або паркету;
  • демонтаж лінолеуму і ковроліну;
  • видалення еластичного клею;
  • занурювальне випилювання технічних отворів;
  • шліфування поверхонь з деревини, металу, склопластику, бетону, епоксидного матеріалу складної і особливої форми;
  • відрізання врівень цвяхів і шпильок, труб;
  • торцювальне розпилювання дерев'яних, металевих і пластикових конструкцій;
  • видалення герметиків, замазок, гідроізоляції, проявів корозії і шарів фарби;
  • розпилювання ДСП, фанери;
  • виготовлення деформаційних швів температурних зазорів в підлозі і на стіні;
  • легке фрезерування пазів і зняття фасок;
  • розкрій ізоляційних матеріалів м'якого типу;
  • полірування поверхні;
  • різання і шліфування елементів з каменю;
  • ущільнення бетону;
  • вироблення заточки ручного інструменту.

Як бачите, такий інструмент дійсно багатофункціональний і багатозадачний. Його використання замінить як мінімум 4-5 одиничних інструменти побутового класу.

Багатофункціональний інструмент

Якщо говорити про параметри вибору, то в першу чергу необхідно орієнтуватися на потужність МФІ, адже це електроінструмент. Двигуни в мультитулів не відрізняються дуже високою потужністю, тому як основний упор йде на компактність і на високі показники частоти ходу. Зазвичай такі машини мають потужність в діапазоні від 150 до 300 Вт. Цілком логічно, що чим більша потужність інструменту, тим вища його продуктивність і більш тривалий період безперервної роботи.

Далі, не менш важливі критерії підбору мультитула — швидкість руху і амплітуда коливання. Чим вища швидкість руху оснастки, тим, відповідно, швидшою і чистішою буде виконана робота. Для побутового застосування оптимально щоб цей показник був в районі 20000 коливань (ходів) на хвилину. Виробники зробили можливим регулювати цей показник, адже для різних матеріалів доречно використовувати необхідний режим роботи. Наприклад, для різання металу не потрібна занадто висока швидкість, а ось для розпилу деревини можна переключити інструмент в режим максимальної швидкості. Варто також відзначити, що чим більший діапазон регулювання швидкості, тим більше режимів роботи можу бути у майстра. Бажано щоб інструмент був оснащений функцією електронної стабілізації швидкості, це дозволить мультитулам автоматично підтримувати задану частоту обертання під навантаженням.

Сучасні багатофункціональні осциляційні інструменти оснащені і функцією плавного пуску. В цьому випадку не для захисту від значних пускових струмів, а для того щоб інструмент стабілізувався на самому початку роботи, тим самим запобігаючи псування поверхні або деталі, адже інструмент акуратно врізається в матеріал.

Багатофункціональний інструмент

Оскільки багатофункціональний інструмент досить часто застосовується на фінальному етапі обробки, тобто виконує шліфування поверхні, то функція видалення пилу буде як ніколи доречною. Більшість моделей мають можливість підключення до пилососа. Єдиний момент, як правило, пилевидаляючий патрубок необхідно під'єднати на початку роботи, так як на корпусі інструменту його немає.

Тепер поговоримо про оснащення багатозадачного інструменту, адже саме від нього залежить коло і широта виконуваних робіт. На сьогодні виробники пропонують величезну кількість різноманітних насадок, але важливим фактором є і те, наскільки просто і швидко ви зможете поміняти оснащення з мінімальним використанням підручних засобів. Стандартний спосіб - насадка з головкою під шестигранний ключ, але є і варіанти з SDS-кріпленням. В останньому випадку немає необхідності використовувати додатковий інструмент для зміни насадки, кріплення відбувається за допомогою спеціального фіксуючого важеля. Зверніть увагу, що багато виробників пропонують насадки і оснащення в універсальним кріпленням, тобто цілком ймовірно, що для МФІ виробництва Makita підійдуть аксесуари німецького виробника Bosch. У будь-якому випадку, перед покупкою насадок краще уточнити всі ці нюанси у продавця.

Залежно від типу потужності розрізняють мережевий, багатофункціональний інструмент і акумуляторний мультитул. Останній, звичайно ж, буде більш мобільним і зручним у застосуванні, однак вартує такий інструмент значно дорожче. Що ж, за зручність доводиться платити. З плюсів варто відзначити те, що МФІ інструмент з невеликими показниками споживання потужності, тому на одному заряді акумулятора можна працювати досить тривалий час, та ще й без обмежень пересування. Акумуляторні мультитули оснащують невеликими батареями, які не збільшують вагу інструменту і дозволяють зберегти компактні розміри. Акумулятори, як правило, літій-іонні, тому перевантажити батарею не вдасться, але відсутність ефекту пам'яті робить використання акумуляторної машинки ще більш зручним.

Вибираючи багатофункціональний осцилюючий інструмент переконайтеся, що вам буде комфортно і зручно з ним працювати, адже від цього також залежить продуктивність і якість роботи. Чи зручно розташовані елементи управління, чи є протиковзкі накладки - все це необхідно враховувати перед остаточним вибором.

Багатофункціональний інструмент

Що стосується комплектації, то багато виробників пропонують не тільки сам інструмент, а й цілі набори зі спеціальною сумкою або кейсом для зручного транспортування і зберігання. Одна і та ж модель багатофункціонального інструменту може мати різні комплектації в залежності від кількості, форми і видів насадок і оснастки. В цьому випадку вибирайте інструмент, який буде максимально підходити під певні види робіт або ж універсальні варіанти, які дозволять охопити практично весь спектр побутових завдань з дрібного ремонту.

Багатофункціональний інструмент

Що стосується виробників, то краще вибирати надійних і перевірених часом, наприклад, Bosch, Makita, Skill, DeWalt, Black&Decker та інші. Як бачите, багатофункціональний інструмент дійсно дуже корисна річ в господарстві та й не тільки. Зараз мультитул тільки набирає популярності на ринку електроінструментів, проте, число прихильників його використання стає дедалі більше.

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.