• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Як вибрати зварювальну маску: види і їх особливості

Зварювальні апарати та обладнання застосовуються і на виробництві, і в автомобільній майстерні, і в приватному гаражі чи навіть в побуті для вирішення ремонтних завдань, дрібного будівництва і так далі. Робота зі зварювальним устаткуванням передбачає певні ризики для оператора, тому дуже важливо використовувати спеціальні засоби та аксесуари захисту. Перше і найголовніше — це зварювальна маска для захисту органів зору, обличчя та дихальних шляхів зварника.

Зварювальна маска

Виділяють зварювальні маски трьох основних типів: стандартні маски з фіксованим світлофільтром, маска для зварювання з підіймальним світлофільтром і маска зварника «хамелеон» з автоматичним світлофільтром.

Зварювальна маска Зварювальна маска

Стандартна маска зварника найпоширеніша і найпростіша за своєю конструкцією. До того ж це найдоступніший за своєю вартістю захисний варіант. Цю маску краще за все використовувати при невеликому обсязі робіт в побуті. Найбільше такий варіант підійде для виконання MMA-зварювання. Захисний фільтр стандартної маски виготовлений зі спеціального покривного скла, далі затемнене скло і, нарешті, підкладка з оргскла. При необхідності перевірити шов маски чи підіймається, а коли необхідно продовжити роботу досить кивнути головою, щоб маска накрила обличчя. Є варіанти стандартних зварювальних масок з ручкою, коли маска прикладається до обличчя під час роботи. Звичайно, це не дуже зручно, адже одна рука у зварника буде постійно зайнята маскою.

Зварювальна маска Зварювальна маска

Більш зручним і практичним варіантом буде зварювальна маска з підіймальним світлофільтром, яка забезпечить комфортніший і кращий захист. Оператор та його очі захищені щитком навіть в той час, коли світлофільтр піднято. Тому можна відразу приступати до роботи з болгаркою або зайнятися очищенням від шлаку. Вибираючи таку маску обов'язково переконайтеся, що з-під світлофільтра не проникає світло.

Зварювальна маска Зварювальна маска

Якщо ж ви хочете отримати не тільки максимальний захист, а й максимальний комфорт, тоді рекомендуємо купити зварювальну маску «хамелеон» з повністю автоматичним світлофільтром. Звичайно, ціна на таку маску вища, ніж на маски простіших і стандартних конструкцій, проте, кожен зварювальник залишає про неї тільки хвалебні відгуки. Давайте ж розберемося в чому основні особливості та переваги цієї маски і як правильно її обрати.

Отже, основна відмінність маски «хамелеон» — це автоматичний світлофільтр, він же і є основною перевагою такого засобу захисту, реагуючи на зміну інтенсивності світіння. Автоматичний світлофільтр спрацьовує практично миттєво за частку секунди (0,00005 с), що і забезпечує максимальний захист органів зору. Як правило, хороший світлофільтр має шарувату структуру, бо виробники намагаються використовувати 2-3 шари типу LCD (рідкокристалічні).

Зварювальна маска Зварювальна маска

Для того, щоб зробити правильний вибір зварювальної маски враховуйте наступні параметри:

  • Найголовніше — це час спрацьовування світлофільтру. Як максимум цей показник повинен бути не більше 1 мс. Маска «хамелеон» буде оснащена світлофільтром з мінімальним значенням затемнення, проте враховуйте, що дуже часто в умовах роботи в холодну пору року або приміщеннях зі зниженими температурами світлофільтр спрацьовує трохи повільніше.
  • Наявність різноманітних регулювань. Це може бути і регулювання ступеня затемнення (оптимально, щоб він був в діапазоні 9-13DIN), і регулювання ступеня чутливості (в залежності від температури підігрітого металу чи електроду), і регулювання часу затримки відкриття на фінішному етапі зварювального процесу. Всі ці регулювання знаходяться на корпусі маски, або безпосередньо на світлофільтрі. Варто зазначити, що в залежності від типу перемикання регулювання можуть бути ступеневі (кожен рівень — певний показник) і плавні, де оператор сам налаштовує з максимальною точністю все робочі параметри. До речі, саме при плавному регулюванню вдається досягти оптимального рівня затемнення. Регулювання ступеня затемнення безпосередньо залежить від показника зварювального струму. Так, наприклад, скло З-4-9DIN — для зварювального струму до 40 А; скло З-5-11DIN — при зварювальному струмі від 80 до 175 А; скло З-6-12DIN — для зварювального струму значення якого в діапазоні від 175 до 300 А; скло З-7-13DIN — значення величини зварювального від 300 до 500 А.
  • Розмір видимої області. Багато хто вважає, що чим більший цей показник, тим краще. Однак це не у всіх випадку так, крім того, варто взяти до уваги, що світлофільтри у таких масок більш крихкі і чутливі до поломок і негативних факторів.
  • Тип світлофільтру в залежності від певного типу або виду зварювання. Кожен світлофільтр розробляється відповідно за певними видами зварювальних робіт, тому звичайно ж цей фактор потрібно враховувати. Існують і більш універсальні маски «хамелеон», наприклад, ті, що призначені для захисту під час аргонодугового зварювання (TIG). Ви сміливо можете використовувати таку маску і під час ручного дугового зварювання MMA штучним електродом, або ж і під час проведення робіт по автоматичному чи напівавтоматичному зварюванні типу MIG/MAG.
  • Вага зварювальної маски, конструкція та інші зовнішні параметри також враховуйте перед покупкою маски зварника «хамелеон». Всі ці параметри, звісно ж, визначаються індивідуально. Бажано приміряти маску, щоб остаточно переконається в тому, що вона підходить за розміром, не викликає больових відчуттів чи дискомфорту. Не забувайте, що ефективність і продуктивність роботи безпосередньо залежить від рівня зручності і комфорту оператора.

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.