• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Вибір зварювального напівавтомата

Зварювальне обладнання, в тому числі і зварювальні напівавтомати вже давно доступні не тільки професіоналам. Багато хто обирає зварювальні апарати для домашнього та побутового використання. Це й не дивно, адже купити зварювальний напівавтомат буде доречно як і для ремонту автомобіля, так і для ремонтних чи будівельних робіт. Та й взагалі, в господарстві бувають різні ситуації, коли такий інструмент обов'язково може стати в пригоді.

Крім того, в останні роки багато в якості хобі вибирають процес виготовлення металевих декоративних виробів та елементів, а напівавтоматичне зварювання — невід'ємний помічник для захоплень такого роду. Класифікація зварювальних напівавтоматів наступна: побутові, напівпрофесійні і професійні. Напівпрофесійні і професійні моделі зварювальника видають струм до 300 А і понад 300 А відповідно. Побутовий зварювальний напівавтомат видає зварювальний струм до 200 А. Це цілком достатньо для виконання всіх завдань і робіт, які можуть виникнути в приватному господарстві.

Зварювальні напівавтомати

Для того, щоб придбати зварювальний напівавтомат, необхідно врахувати кілька важливих критеріїв і параметрів свого вибору: оцінити напругу мережі живлення, необхідний зварювальний струм, діаметр дроту і типи зварювання, якими ви будете користуватися, а також окремі особливості конструкції.

Трифазний зварювальний апарат працює від мережі 380 В, а однофазний — від електричної мережі у 220 В. Для побутового використання оптимально зробити вибір на користь однофазного апарата для напівавтоматичного зварювання. Якщо ж у вас є можливість приєднати зварювальник до трифазної електричної мережі, тоді оберіть універсальну модель на 220 В/380 В.

Залежно від того, з якими матеріалами (металами) ви плануєте працювати, зокрема від товщини металу, вибирайте модель зварювального напівавтомата з певним зварювальним струмом і можливістю роботи зі зварювальним дротом відповідної товщини. У таблиці нижче наведені всі показники роботи для різних діаметрів дроту згідно з товщиною металу.

Товщина металу, мм Ø електродного дроту, мм Зварювальний струм, А Напруга на дузі, В Швидкість зварювання, м/год Витрата газу, л/хв
0,5 – 1,5 0,6 40 – 100 16 – 20 25 – 35 6 – 7
0,8 – 2,5 0,8 50 – 180 17 – 25 22 – 32 7 – 12
1,0 – 4,0 1,0 60 – 250 18 – 28 20 – 30 8 – 16
1,5 – 8,0 1,2 70 – 350 18 – 32 18 – 28 9 – 20
2,0 – 20,0 1,6 100 – 500 20 – 36 16 – 25 10 – 22

Варто зазначити, що виконувати процес зварювання металу товщиною понад 5,0 мм необхідно у два або більше кроки.

Номінальний зварювальний струм — один із найосновніших і важливіших параметрів для кожного зварювального апарату. Цей показник визначає значення зварювального струму, при якому напівавтомат НЕ буде перенапружуватися і перегріватися, якщо ви дотримуєтеся правильної тривалості часу роботи. Тривалість роботи вказується у % (відсотках). Так, наприклад, якщо тривалість роботи зварювального апарату 50%, то це означає, що після п’ятихвилинної роботи необхідно зробити перерву протягом 5 хв (показник розраховується для 10-ти хвилинного проміжку часу).

Зварювальні апарати-напівавтомати мають два основні режими роботи — зварювання MIG і MAG, який проводиться в середовищі захисного газу. До того ж зварювальник може мати ширший функціонал і можливість зварювання, один з найпопулярніших це MMA — дає можливість працювати зі штучними зварювальними електродами. Зварювальний напівавтомат може працювати в режимі TIG — це аргоне зварювання. Пропонуємо розглянути детальніше всі режими роботи зварювальних напівавтоматів.

mma Як вище вже було відмічено, ММА — це режим ручного дугового зварювання штучними електродами з покриттям. Оптимально буде використовувати такий метод зварювання для роботи з вуглецевою і нержавіючою сталлю. Вуглецева сталь зварюються на змінному і/або постійному струмі, а нержавіюча сталь навпаки — виключно на постійному струмі. Переваги цього режиму роботи: високий показник економічності, можливість зварювання в будь-якій площині й таке напівавтоматичне зварювання проводиться без використання газових балонів. Режим ММА має два суттєвих недоліки — відносно невисоку продуктивність і необхідність очищати деталі від шлаку.
tig Режим TIG — це тип ручного зварювання неплавким вольфрамовим електродом в середовищі аргонового захисного газу. Зварювання TIG на постійному струмі використовують для сталі, а зварювання в режимі TIG на змінному струмі — для алюмінієвих сплавів. Плюси такого режиму зварювання — акуратний і рівний зварювальний шов, повна відсутність бризок, можливість зварювання деталей невеликої товщини, краще і більш зручне управління параметрами дуги. Одним з недоліків — вимоги до досвідченості оператора. Тобто новачкові, який ще не встиг набратися хоч якось досвіду у такій роботі, буде проблематично працювати в цьому режимі. Також до недоліків можна віднести невисоку продуктивність і обов'язкове використання газового балона.
mig mag Основні режими роботи зварювальних напівавтоматів MIG/MAG — це зварювання електродним дротом в середовищі захисного інертного газу — аргону або суміші газів (MIG) або активного — вуглекислого газу (MAG). Використовується такий режим зварювання алюмінієвих сплавів і сталей, в тому числі і нержавіючих. Переваги методу MIG / MAG — це висока продуктивність, відсутність необхідності очищати деталі від шлаку, досить мала кількість диму. До недоліків відносять — проблематичність використання апарату на відкритому повітрі та обов'язкове залучення газового балона.

З особливостей конструкції зварювального напівавтомата виділяють: механізм подачі дроту, пальники, можливість регулювання зварювального струму, наявність цифрової індикації, а також спеціальні захисні оснащення. Механізм подачі зварювального дроту може бути вбудованим або відокремленим. Перший варіант, як правило, встановлюють в апаратах побутового класу, коли зазвичай зварюються конструкції невеликого розміру. В іншому випадку необхідно вибирати зварювальний напівавтомат з відокремленим механізмом подачі дроту, а спеціальний кабель-пакет може збільшити радіус переміщення до 30 м.

Механізм подачі здійснюється за допомогою двох або чотирьох роликів. Перші - для побутових моделей, а другими оснащують професійні моделі. Незалежно від кількості роликів простежте за тим, що б вони були стандартними за своєю конструкцією, надалі це суттєво скоротить час пошуку заміни непридатних роликів і полегшить обслуговування напівавтомата.

Якість пальника важливий фактор, адже дуже часто саме через поломки пальника зварювальний напівавтомат виходить з ладу. Якщо мають бути інтенсивні режими роботи, тоді обирайте пальник з рідинним охолодженням. Також бажано, щоб пальник був не вбудованим, а підключався до зварювальника через євро-роз'єм. Це дозволить без проблем замінити пальник, що вийшов із ладу, на новий.

Регулювання струму у зварювальних напівавтоматах може бути плавним або ступінчастим. У першому випадку ви можете самостійно встановлювати необхідне значення напруги і зварювального струму. Якщо ви маєте намір купити напівавтоматичний зварювальний апарат зі ступінчастим регулюванням струму, тоді оберіть модель в якій не менше 5 ступенів. Таким чином, користувач встановлює фіксоване значення зварювального струму і напруги, не турбуючись про те, що налаштування зіб'ється.

Зварювальний апарат

Для простішого налаштування і контролю режиму роботи зварювального апарату вибирайте модель з цифровим індикатором, який буде точно встановлювати і фактичне значення зварювального струму і значення напруги.

Дуже важливо, щоб зварювальний напівавтомат був оснащений захисним функціоналом від перевантажень і короткого замикання. Здебільшого таким функціоналом є вбудований автоматичний вимикач, якщо ж він відсутній — подбайте про те, щоб апарат був підключений через зовнішній автоматичний вимикач необхідного номіналу.

Сподіваємося, що ця стаття допоможе вам визначитися з моделлю зварювального напівавтомата і він служитиме вам довгі роки.

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.