
Мабуть, кожен хоч раз у своєму житті відчував і холод, і голод. Тому добре, коли можна сховатися від морозу в теплому приміщені і зготувати щось смачненьке. Але якщо ти в дорозі або в лісі, наприклад, а всі блага цивілізації далеко? Тоді вся надія тільки на самого себе. Швидко зігрітися і приготувати гарячу їжу з мінімальними витратами можна використовуючи оригінальний метод від Husqvarna, а саме – метод «Шведський факел» (Фінська свіча). Все, що для цього потрібно: заправлена бензопила, частина стовбура сухого дерева і знання технологій, описаних нижче.
Бензопила останнім часом стала невід'ємною частиною спорядження будь-якого туриста, мисливця, рибалки – всіх, хто відправляється в похід. Вона допомагає і завал на дорозі розібрати, і дрова заготовити, і курінь збудувати. Але не всі знають, що для обігріву та приготування їжі в поході зовсім не обов'язково складати багаття традиційним способом. Досить використовувати частину стовбура, наприклад, що залишився від мертвого дерева, якого в наших лісах і так вистачає.

1. Спершу підбираємо потрібне нам сухе дерево. Бажано хвойних порід, так як їх стовбур містить смолу, яка сприяє хорошому горінню. Сухе дерево можна визначити відразу по характерній відсутності листя/хвої на гілках, кори на стовбурі, а також за наявністю на ньому цвілі і моху.

2. Якщо необхідно приготувати їжу, то від посуду залежить, яку частину стовбура краще використовувати. Рекомендований діаметр дерева — трохи менший діаметра посуду. Все дуже просто: якщо діаметр стовбура занадто малий, одержуваного від горіння деревини тепла буде недостатньо для швидкого приготування їжі, тому доводеться чекати довше. Якщо ж він буде надто великим, то утворене полум'я завадить процесу приготування та зняттю посуду з факела в потрібний момент.

3. Беремо бензопилу (зверніть увагу на заточку ланцюга, так як пиляння буде проводитися в різних площинах) і відпилюємо по відповідному діаметру поліно. Висоту бажано підібрати індивідуально для себе: щоб було зручно гріти руки і кашоварити, при цьому сильно не нахиляючись і не обпалюючись. Безпека перш за все!

4.Ставимо поліно вертикально.

5. Робимо бензопилою вертикальний різ, наче розділяючи діаметр стовбура навпіл.

6. Зупиняємося, недопилявши до кінця рівня землі приблизно 20 см.

7. Тепер отримана конструкція стійка і добре продумана для створення тяги при горінні.

8. Робимо наступний різ, перпендикулярний першому і також зупиняємося на рівні 20 см від землі.

9. Повторюємо цю процедуру ще раз, але вже розділяючи отримані сегменти діаметра навпіл.

10. У підсумку, ми розпилюємо стовбур таким чином, щоб зверху він був схожий на поперечний зріз апельсина.

11. Імпровізована «конфорка» готова, залишилося запалити. Старше покоління ще пам'ятає, як під час такого собі експрес-курсу «Виживання в лісі» було популярно випробовувати піонерів, даючи їм завдання розпалити багаття за допомогою одного сірника. Цей же принцип застосовуємо і ми, але обійдемося без розпалювання за допомогою кори і трісок. Для швидкого розпалювання оптимальними будуть мастило і паливо, на яких працює бензопила. Husqvarna рекомендує всім мандрівникам універсальну каністру, де є ємності для паливної суміші і для змащення ланцюга. З каністрою, безумовно, зручніше, але можна обійтися і без неї.

12. Для початку в центр розпилів наливаємо десь 50 г масла для змащення ланцюга.

13. Потім туди ж — 150 г паливної суміші. Чекаємо декілька хвилин, щоб рідини вбралися в дерево. Важливо! Якщо залити тільки бензин і відразу запалити, то він швидко згорить на поверхні і результату не буде. Просочення стовбура паливом і мастилом сприяє кращому займанню.

14. УВАГА! Підпалюючи, будьте вкрай обережні! Пари бензину загоряються миттєво, утворюючи над факелом вогняну хмару. Для більшої безпеки підпаліть спочатку прутик чи паличку, а вже потім піднесіть її до просоченої бензином деревени.

15. Одна мить — і факел запалає.

16. Показником того, що вогонь не згасне — є стійке полум'я в центрі поліна.

17. Полум'я в глибині стовбура чітко видно зверху.
Корисні поради

A. Будьте готові до того, що над створенням стійкого полум'я доведеться трохи попрацювати. По-перше, деревина може бути вологою і розгориться не відразу. По-друге, на весь процес може повпливати брак досвіду у визначенні необхідної кількості горючих матеріалів. У підсумку, бурхливе на початку полум'я почне потихеньку затухати. Якщо це вже сталося, повторіть заливку палива і мастила, звертаючи особливу увагу на безпеку при повторному підпалі. Однак найчастіше горіння зменшується до неспішного тління. Тут вже вливання бензину небезпечне. В такій ситуації на допомогу прийде бензопила. Якщо деревина вже зайнялася, але горіння ще не надто інтенсивне, варто включити бензопилу, піднести до пропилу вихід глушника і натискати на газ протягом декількох секунд.

Б.Те ж роблять і в напрямку інших пропилів, переміщаючи пилу вгору-вниз. Лічені хвилини — і полум'я розгориться з новою силою.

18. Ву-а-ля — пристрій для обігріву чи освітлення місцевості в темряві вже працює!

19. Для використання факела під час приготування їжі просто поставте чайник, казанок або каструлю на верхній зріз палаючого поліна. Якщо воно розгорілося в повному обсязі або ж тяги недостатньо, попередньо підставте шматочки деревини під посуд.

20. Полум'я миттєво відновиться.

21. Лічені хвилини — і вода в посуді закипить.
«Шведський факел» взимку

Особливо ефективний «Шведський факел» в зимовий час на риболовлі. Поліно, яке легко привезти на санях, стійко триматиметься в снігу. Полум'я розгоряється швидко, тому що фарватер водойми відмінно продувається, чим створює відмінну тягу. Воду з собою нести не потрібно: можна використовувати сніг, який досить чистий на льоду.
В якості фірмової страви рекомендуємо приготувати пельмені. У морозний день їм не страшний холод. Повірте, приготовані на багатті пельмені набагато смачніше, ніж принесені з дому замерзлі бутерброди з холодним чаєм з термоса. А спеціїї додадуть ставі особливої пікантності.
Якщо в казанок з пельменями опустити пару-трійок бульйонних кубиків, вам забезпечено і перше, і друге!
Факел має досить високу продуктивність. На поліні 30-40 см можна закип'ятити два-три відра води (в залежності від ступеня сухості дерева, пропалюючи його до моменту, коли воно почне розвалюватися). З точки зору пожежної безпеки, пеньок, прогораючий в снігу до кінця, зовсім не страшний.