• (0432) 50-86-86
  • (067) 430-86-86
  • (063) 609-85-85
  • (0800) 30-86-86 Безкоштовно з мобільних і стаціонарних номерів
Реєстрація
RU | UA
Замовити дзвінок Графік роботи

Майстер-клас: шведський факел своїми руками за допомогою бензопили

Шведський факел

Мабуть, кожен хоч раз у своєму житті відчував і холод, і голод. Тому добре, коли можна сховатися від морозу в теплому приміщені і зготувати щось смачненьке. Але якщо ти в дорозі або в лісі, наприклад, а всі блага цивілізації далеко? Тоді вся надія тільки на самого себе. Швидко зігрітися і приготувати гарячу їжу з мінімальними витратами можна використовуючи оригінальний метод від Husqvarna, а саме – метод «Шведський факел» (Фінська свіча). Все, що для цього потрібно: заправлена бензопила, частина стовбура сухого дерева і знання технологій, описаних нижче.

Бензопила останнім часом стала невід'ємною частиною спорядження будь-якого туриста, мисливця, рибалки – всіх, хто відправляється в похід. Вона допомагає і завал на дорозі розібрати, і дрова заготовити, і курінь збудувати. Але не всі знають, що для обігріву та приготування їжі в поході зовсім не обов'язково складати багаття традиційним способом. Досить використовувати частину стовбура, наприклад, що залишився від мертвого дерева, якого в наших лісах і так вистачає.

1

1. Спершу підбираємо потрібне нам сухе дерево. Бажано хвойних порід, так як їх стовбур містить смолу, яка сприяє хорошому горінню. Сухе дерево можна визначити відразу по характерній відсутності листя/хвої на гілках, кори на стовбурі, а також за наявністю на ньому цвілі і моху.

2

2. Якщо необхідно приготувати їжу, то від посуду залежить, яку частину стовбура краще використовувати. Рекомендований діаметр дерева — трохи менший діаметра посуду. Все дуже просто: якщо діаметр стовбура занадто малий, одержуваного від горіння деревини тепла буде недостатньо для швидкого приготування їжі, тому доводеться чекати довше. Якщо ж він буде надто великим, то утворене полум'я завадить процесу приготування та зняттю посуду з факела в потрібний момент.

3

3. Беремо бензопилу (зверніть увагу на заточку ланцюга, так як пиляння буде проводитися в різних площинах) і відпилюємо по відповідному діаметру поліно. Висоту бажано підібрати індивідуально для себе: щоб було зручно гріти руки і кашоварити, при цьому сильно не нахиляючись і не обпалюючись. Безпека перш за все!

4

4.Ставимо поліно вертикально.

5

5. Робимо бензопилою вертикальний різ, наче розділяючи діаметр стовбура навпіл.

6

6. Зупиняємося, недопилявши до кінця рівня землі приблизно 20 см.

7

7. Тепер отримана конструкція стійка і добре продумана для створення тяги при горінні.

8

8. Робимо наступний різ, перпендикулярний першому і також зупиняємося на рівні 20 см від землі.

9

9. Повторюємо цю процедуру ще раз, але вже розділяючи отримані сегменти діаметра навпіл.

10

10. У підсумку, ми розпилюємо стовбур таким чином, щоб зверху він був схожий на поперечний зріз апельсина.

11

11. Імпровізована «конфорка» готова, залишилося запалити. Старше покоління ще пам'ятає, як під час такого собі експрес-курсу «Виживання в лісі» було популярно випробовувати піонерів, даючи їм завдання розпалити багаття за допомогою одного сірника. Цей же принцип застосовуємо і ми, але обійдемося без розпалювання за допомогою кори і трісок. Для швидкого розпалювання оптимальними будуть мастило і паливо, на яких працює бензопила. Husqvarna рекомендує всім мандрівникам універсальну каністру, де є ємності для паливної суміші і для змащення ланцюга. З каністрою, безумовно, зручніше, але можна обійтися і без неї.

12

12. Для початку в центр розпилів наливаємо десь 50 г масла для змащення ланцюга.

13

13. Потім туди ж — 150 г паливної суміші. Чекаємо декілька хвилин, щоб рідини вбралися в дерево. Важливо! Якщо залити тільки бензин і відразу запалити, то він швидко згорить на поверхні і результату не буде. Просочення стовбура паливом і мастилом сприяє кращому займанню.

14

14. УВАГА! Підпалюючи, будьте вкрай обережні! Пари бензину загоряються миттєво, утворюючи над факелом вогняну хмару. Для більшої безпеки підпаліть спочатку прутик чи паличку, а вже потім піднесіть її до просоченої бензином деревени.

15

15. Одна мить — і факел запалає.

16

16. Показником того, що вогонь не згасне — є стійке полум'я в центрі поліна.

17

17. Полум'я в глибині стовбура чітко видно зверху.

Корисні поради

a

A. Будьте готові до того, що над створенням стійкого полум'я доведеться трохи попрацювати. По-перше, деревина може бути вологою і розгориться не відразу. По-друге, на весь процес може повпливати брак досвіду у визначенні необхідної кількості горючих матеріалів. У підсумку, бурхливе на початку полум'я почне потихеньку затухати. Якщо це вже сталося, повторіть заливку палива і мастила, звертаючи особливу увагу на безпеку при повторному підпалі. Однак найчастіше горіння зменшується до неспішного тління. Тут вже вливання бензину небезпечне. В такій ситуації на допомогу прийде бензопила. Якщо деревина вже зайнялася, але горіння ще не надто інтенсивне, варто включити бензопилу, піднести до пропилу вихід глушника і натискати на газ протягом декількох секунд.

b

Б.Те ж роблять і в напрямку інших пропилів, переміщаючи пилу вгору-вниз. Лічені хвилини — і полум'я розгориться з новою силою.

18

18. Ву-а-ля — пристрій для обігріву чи освітлення місцевості в темряві вже працює!

19

19. Для використання факела під час приготування їжі просто поставте чайник, казанок або каструлю на верхній зріз палаючого поліна. Якщо воно розгорілося в повному обсязі або ж тяги недостатньо, попередньо підставте шматочки деревини під посуд.

20

20. Полум'я миттєво відновиться.

21

21. Лічені хвилини — і вода в посуді закипить.

«Шведський факел» взимку

22

Особливо ефективний «Шведський факел» в зимовий час на риболовлі. Поліно, яке легко привезти на санях, стійко триматиметься в снігу. Полум'я розгоряється швидко, тому що фарватер водойми відмінно продувається, чим створює відмінну тягу. Воду з собою нести не потрібно: можна використовувати сніг, який досить чистий на льоду.

В якості фірмової страви рекомендуємо приготувати пельмені. У морозний день їм не страшний холод. Повірте, приготовані на багатті пельмені набагато смачніше, ніж принесені з дому замерзлі бутерброди з холодним чаєм з термоса. А спеціїї додадуть ставі особливої пікантності.

Якщо в казанок з пельменями опустити пару-трійок бульйонних кубиків, вам забезпечено і перше, і друге!

Факел має досить високу продуктивність. На поліні 30-40 см можна закип'ятити два-три відра води (в залежності від ступеня сухості дерева, пропалюючи його до моменту, коли воно почне розвалюватися). З точки зору пожежної безпеки, пеньок, прогораючий в снігу до кінця, зовсім не страшний.

КОМЕНТАРІ

Написати коментар
Список товарів для порівняння

Немає товарів в порівнянні. Додавайте товари до порівняння характеристик і вибирайте найбільш підходящий вам товар

Список обраних товарів

В даний момент Ваш список обраних товарів порожній.

Додаючи товари в список обраних у Вас буде швидкий доступ до них через особистий кабінет, для цього потрібно увійти в особистий кабінет або зареєструватися.

Список переглянутих товарів

Тут зберігається інформація про недавно переглянуті товари. Ви поки не подивилися жодного товару.

Знижка майже у вашій кишені

Перевірте пошту, підтвердіть підписку та отримайте знижку на покупку в наступному листі.

Ви вже підписані!

Ваш email вже є в нашій базі. Можливо, ви підписались раніше або зареєструвались через особистий кабінет. Не отримуєте наші розсилки? Напишіть нам на info@kulibin.com.ua, і ми знайдемо рішення.